Zielona, biała, czerwona i czarna herbata – właściwości i działanie. Po które herbaty sięgnąć w okresie jesienno-zimowym?

Herbata to znany i kochany przez wielu napój. Ludzie piją ją do podczas posiłków, a także między nimi. Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez tego aromatycznego napoju. A czy herbata jest zdrowa? Oczywiście! Poniżej przyjrzymy się dokładnie jej wszystkim rodzajom i właściwościom.

Historia herbaty

Same rośliny z rodziny herbatowych pochodzą z Azji Południowej, a jej walory smakowe i prozdrowotne jako piersi zauważyli mieszkańcy Chin. Najstarsze krzewy pochodzą z prowincji Yunnan, ale obecnie jest ona uprawiana aż w 20 prowincjach. Jedna z legend opowiada, że herbata została rozsławiona na terenie Chin za pośrednictwem Buddyjskich mnichów, którzy spożywali ją by nie zasnąć podczas medytacji.

Spożywanie gorącego, aromatycznego napoju zyskało największą popularność w VIII w. n.e. poprzez stworzenie przez Lu Yu „Traktatu o herbacie”, gdzie zebrane zostały informacje o pochodzeniu, uprawie, przetwarzaniu surowca roślinnego, a także receptury jej przyrządzania. Było to pierwsze na świecie dzieło poświęcone tej niezwykłej roślinie.

Na tereny Europy herbata dotarła w pierwszej połowie XVI wielu, a do Polski w pierwszej połowie XVII wieku. W wielu krajach powstała swoista „kultura herbaciana” znacznie wykraczająca poza sam proces parzenia herbaty. Obejmuje ona ceremonię, filozofię, specjalną ceramikę dedykowaną temu napojowi, a także stała się nieodłącznym elementem obrzędów religijnych wśród niektórych kultur.

Rodzaje herbaty – ich działanie i właściwości

Praca botaników na całym świecie zaowocował powstaniem 23 gatunków herbaty i aż 380 jej różnych odmian. Różnią się one między sobą zawartością teiny, aromatem, siłą działania, smakiem, kolorem itd.

Herbata to jednak nie tylko walory smakowe i aromatyczne, ale także szereg substancji pozytywnie oddziałujących na nasze zdrowie: oczyszczenie organizmu z toksyn, poprawa czynności poznawczych czy zwalczanie przewlekłych zaparć to tylko niektóre z jej niezwykłych właściwości.

W herbacie możemy znaleźć pozytywnie działające na nasze ciało, między innymi teobrominę i teofilinę wykazujące niezwykle pozytywne działanie dla układu nerwowego stymulując go, poza tym obniżają one ciśnienie tętnicze krwi, zwiększają średnicę oskrzeli tym samym ułatwiając oddychanie oraz wykazują silnie działanie przeciwzapalne.

Herbata jest także bogata w organiczny związek chemiczny zwany teiną. Teina, w przeciwieństwie do kofeiny, nie działa w sposób szkodliwy na układ sercowo-naczyniowy, ale skutecznie pobudza i dostarcza dodatkowej energii. Teina przyśpiesza czynność serca, zwiększa tempo przemiany materii, niweluje senność, ułatwia koncentrację oraz poprawia zdolność do szybkiego reagowania. Dodatkową „super mocą” teiny jest pozytywne wpływanie na nastrój. Wpływa ona na uwalnianie dopaminy czyli hormonu uwalnianego przez ośrodkowy układ nerwowy, który w ciele człowieka odpowiada za odczuwanie szeroko pojętego zadowolenia.

Rodzaje herbaty a zawartość teiny

W zależności od rodzaju herbaty zawiera ona różną ilość teiny. W 200 ml napoju zaparzonego 3,5 g suszu, w zależności od gatunku herbaty znajdziemy:

· Czarna herbata - 50 –80 mg teiny

· Zielona herbata - 30 – 50 mg teiny

· Biała herbata – 60 –75 mg teiny

· Czerwona herbata – nie zawiera teiny

Czarna herbata – właściwości i działanie

Czerna herbata jest najpopularniejszą wśród herbat, dominuje w światowej produkcji suszu herbacianego. Jest bogatym źródłem polifenoli. Wykazują one silnie działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Katechiny w niej zawarte obniżają poziom złego cholesterolu i chroniąc organizm przed miażdżycą. Ma właściwości odkażające, dzięki czemu pomaga w łagodzeniu objawów zatrucia pokarmowego. Działa na organizm rozgrzewająco, orzeźwiająco i energetyzująco, dzięki czemu z powodzeniem może zastąpić kawę.

Zielona herbata – właściwości i działanie

Zielona herbata jest szczególnie polecana przy odchudzaniu. Jej działanie jest najskuteczniejsze, gdy pijemy ją przed snem. Pamiętaj, by wieczorem wypić zieloną herbatę z drugiego, a nie z pierwszego parzenia. Ta z pierwszego ma właściwości pobudzające i energetyzujące, drugie parzenie czyni ją wyciszającą, uspokajającą i relaksującą. Katechiny zawarte w zielonej herbacie mają istotny wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej hamując wchłanianie tłuszczów z pożywiania i nasilają ich zużycie przez organizm. Spożywanie zielonej herbaty może chronić mózg przed demencją starczą. Polifenole w niej zawarte mają zdolność do wiązania się z nadtlenkami wodoru oraz beta- amyloiden, stanowiącymi istotny czynnik wpływający na rozwój choroby Altzheimera, rozkładając go na nieszkodliwą mieszankę związków. Picie zielonej herbaty zapobiega także nadciśnieniu, obniża ryzyko zawału serca, choroby wieńcowej czy udaru mózgu.

Biała herbata – właściwości i działanie

Biała herbata silnie chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Regularne spożywanie białej herbaty działa wzmacniająco na kości, jest ona szczególni polecana osobom obarczonym osteoporozą czy zapaleniem stawów. Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy z racji na zawartość witaminy C, czyniąc organizm odporniejszym na ustroje chorobowe takie jak wirusy czy bakterie. Wykazuje zdolności do redukcji złego cholesterolu, a zwiększa ilość tego dobrego. Łagodny w smaku napój koi napięcia nerwowe, redukuje stres, niezwykle pozytywnie wpływa na samopoczucie.

Czerwona herbata – właściwości i działanie

Czerwona herbata tak jak inne rodzaje herbat, również zmniejsza stres oksydacyjny skutecznie zwalczając wolne rodniki tlenowe. Jej silne właściwości antyoksydacyjne przekładają się na właściwości przeciwnowotworowe. Napój skutecznie pobudza, zwiększa zdolności poznawcze, ułatwia zapamiętywanie. Związki w nim zawarte chronią zęby przed powstawaniem próchnicy oraz redukują ryzyko powstania stanów zapalnych w obrębie dziąseł. Warto ją pić podczas przeziębienia i infekcji, dzięki rozgrzewającym właściwościom pozwala na szybszy powrót do zdrowia. Czerwona herbata jest moczopędna, przez co pozwala pozbyć się nadmiaru wody z organizmu i pobudzić układ moczowy do prawidłowego działania.

Jak naturalnie wzmocnić odporność w okresie zimowym? Odkryj herbaty marki Pukka!

Herbaty Pukka to starannie dobrane mieszanki zapewniające piękny aromat oraz bogaty, wyjątkowy smak. Każda z herbat marki Pukka charakteryzuje się nie tylko indywidualnym smakiem, ale również działaniem. Niektóre z nich działają energetyzująco, orzeźwiająco, a inne łagodzą zszargane nerwy, przywracając spokój ducha.

Ich składniki są starannie wyselekcjonowane – kwiaty, owoce, zioła, różne gatunki herbaty – i pochodzą z ekologicznych upraw. Szeroka oferta herbat marki Pukka pozwala na znalezienie ulubionego smaku wśród zaproponowanych przez producenta receptur. Są one oparte na starożytnym systemie medycznym pochodzącym z Indii - ajurwedę. Propaguje ona holistyczne podejście do człowieka - opiekę nad stanem psychicznym, fizycznym i emocjonalnym.

Tak właśnie działają herbaty Pukka, pomagając nam w osiągnięciu harmonii, lepszego samopoczucia, poprawienia ogólnego stanu zdrowia. Opakowania herbat Pukka przyciągają wzrok, sprawiając, że z chęcią po nie sięgamy. Są doskonałą propozycją na prezent: cieszącym oko, zdrowym, wartościowy.

W okresie jesienno-zimowym polecamy Wam silnie rozgrzewające mieszanki, naturalnie zwiększające zdolności układu odpornościowego do ochrony organizmu.

Jabłko i cynamon

Działa wyciszająco i relaksacyjnie, skutecznie kojąc nerwy. Pozytywnie wpływa na układ krwionośny, oddechowy i pokarmowy.

· Kora cynamonu – antybakteryjna, rozgrzewająca, przyśpiesza przemianę materii

· Korzeń lukrecji – spowalnia rozwój próchnicy, działa wyciszająco

· Korzeń imbiru – przeciwzapalny, pomaga w zwalczaniu objawów przeziębienia i grypy

· Skórka pomarańczy - łagodzi zgagę, nudności, ma właściwości uspokajające

· Kwiat rumianku – pobudza przemianę materii, działa przeciwbakteryjnie i wyciszająco

· Dzikie jabłko - pozytywnie wpływa na układ krwionośny i pokarmowy. Wzmacnia zęby

· Kardamon - ułatwiają trawienie, pomagają w schorzeniach dróg oddechowych

Three ginger

Działa rozgrzewająco, energetyzująco. Poprawia trawienie oraz pozytywnie wpływa na układ oddechowy.

· Korzeń imbiru – przeciwzapalny, pomaga w zwalczaniu objawów przeziębienia i grypy, wspomaga trawienie

· Korzeń galangalu – normuje poziom cukru i cholesterolu we krwi, wspomaga trawienie

· Korzeń lukrecji - spowalnia rozwój próchnicy, działa wyciszająco

· Korzeń kurkumy - wzmacnia i rozgrzewa organizm, równoważy metabolizm i funkcje trawienne

Wonder berry garden

Składniki zawarte w mieszance wspomagają metabolizm i trawienie. Wysoka zawartość witaminy C pomaga w walce z infekcjami i przeziębieniami.

· Zielona herbata – wspomaga metabolizm, wpływa pozytywnie na wątrobę, pomaga oczyścić organizm z zalegających toksyn

· Mięta pieprzowa - zalecana przy dolegliwościach układu pokarmowego, zwłaszcza wzdęciach i nudnościach

· Korzeń lukrecji - spowalnia rozwój próchnicy, łagodzi negatywne emocje

· Burak - obniża ciśnienie, wzmacnia odporność

· Owoc aceroli – zawiera duże ilości witaminy C, wspomaga naturalne procesy odpornościowe chroniąc przed przeziębieniami

· Owoc i korzeń jeżówki czarnej - pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa immunostatycznie, wspomaga przemianę materii i wydzielanie żółci

· Bez czarny - oczyszcza z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii

· Dzika róża - zawiera duże ilości witaminy C, wspomaga leczenie przeziębienia i grypy, zmniejsza ból gardła i wzmacnia naczynia krwionośne

· Olejek eteryczny pomarańczowy - antyseptyczny, relaksacyjny, uspokajający